Mihajlovićeva potpisala ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma.

Ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora, vredan 606 miliona evra, potpisan je sa kineskom kompanijom CRBC, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke NR Кine Čen Bo.

„Prošle godine, kad smo završili kompletan Кoridor 10 i pustili auto-put od Beograda do Čačka, rekli smo da na tome nećemo stati i da nastavljamo sa novim projektima. Izgradnjom Fruškogorskog koridora, za koji smo danas potpisali ugovor, i projektom Ruma-Šabac-Loznica, koji se već realizuje, imaćemo put koji će povezati Vojvodinu sa zapadnom Srbijom, ali koji je važan i za regionalno povezivanje Srbije”, rekla je Mihajlovićeva povodom potpisivanja ugovora.

Ukupna dužina ove brze saobraćajnice iznosi 47,7 kilometara, uključujući i novi most preko Dunava i tunel Iriški venac kroz Frušku goru, dužine 3,5 km.

Buduća brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume povezaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu. Nadovezuje se na postojeći državni put IB reda broj 12 Novi Sad – Zrenjanin – granica Rumunije, a na kraju na auto-put i brzu saobraćajnicu u izgradnji Ruma-Šabac-Loznica.

Na taj način biće povezani AP Vojvodina sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno važni regionalni centri kao što su Novi Sad, Ruma, Šabac, Loznica. Takođe, predstavlja i posrednu vezu Srbije sa BiH, Hrvatskom i Rumunijom.

Efekti izgradnje koridora ogledaće se i u poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti, u saobraćajnom rasterećenju urbanih područja (obilaznica oko Novog Sada, Iriga i Rume) i uklanjanju tranzita sa područja Nacionalnog parka „Fruška gora”, izgradnjom tunela Iriški venac.