U Subotici automatizovana i puštena u rad dva putna prelaza, primenom jedinstvenog tehničkog rešenja

U Subotici, na pruzi Subotica – Bogojevo, puštena su u rad dva nova automatizovana putna prelaza, na kojima su rekonstruisani i modernizovani uređaji za osiguranje putnih prelaza. Reč je o jednom putnom prelazu na mestu ukrštanja jednokolosečne pruge i lokalne drumske saobraćajnice, u ulici Bajski put (mesto poznato kao „Stražara 104“) i drugom putnom prelazu na ukrštanju pruge i lokalne drumske saobraćajnice u Koparskoj ulici, u Subotici, koji su udaljeni svega oko šesto metara.

Prilikom automatizacije ova dva putna prelaza primenjeno je jedinstveno tehničko rešenje, koje je obezbedilo njihovu međusobnu zavisnost.

Tehničkim rešenjem definisano je da oba putna prelaza moraju biti opremljeni automatskim elektronskim uređajem istog tipa.

To je postignuto tako što su oba putna prelaza opremljena automatskim elektronskim uređajima  tipa ELC kompanije Signalling & Control iz Beograda sa dva polubranika, koja zatvaraju obe kolovozne trake sa obe strane drumske saobraćajnice, kao i  dva svetlosna putoprelazna signala sa jakozvučnim zvonima, sa obe strane prelaza na drumskoj saobraćajnici. Sa pružne strane zona oba ukrštaja je zaštićena kontrolnim signalima.

S obzirom da je pre automatizacije, mehaničkim uređajem sa branicima na putnom prelazu „Stražara 104“ obezbeđivan i susedni putni prelaz u Koparskoj ulici, koji je udaljen svega oko šesto metara i da se oba nalaze u gradskoj sredini, bilo je neophodno pronaći tehničko rešenje, koje će obezbediti njihovu međusobnu zavisnost.

Ovakvo tehničko rešenje za podizanje nivoa osiguranja na dva susedna putna prelaza i to na maloj udaljenosti karakteristično je za gradske sredine, a u Srbiji je primenjeno prvi put davne 1985. godine, na teritoriji opštine Zrenjanin.

Ovakva rešenja primenjuju se u zemljama sa razvijenom saobraćajnom infrastrukturom, poput Nemačke.

U Subotici su najpre bili završeni radovi na automatizaciji putnog prelaza „Stražara 104“, koje je finansirala „Infrastruktura železnice Srbije“,  u saradnji sa Gradom Suboticom i „Javnim preduzećem za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ Subotica. Do kraja 2020. godine završeni su i radovi na putnom prelazu u Koparskoj ulici, za koje je sredstva obezbedila „Infrastruktura železnice Srbije“.

Tokom januara 2021. godine obavljeno je funkcionalno ispitivanje oba putna prelaza i njihovo puštanje u saobraćaj.