Momirović: Najznačajniji projekat izgradnje komunalne infrastrukture u Srbiji

Beograd, 5. februara 2021.- Ministarstvo gradjevinarstva i kineska kompanija CRBC potpisali su danas komercijalni ugovor o projektovanju i izvodjenju radova na izgradnji komunalne infrastrukture u Srbiji i komercijalni ugovor o projektovanju i izvodjenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog cvrstog otpada u Srbiji, cija je vrednost 3,2 milijarde evra.Ugovore su potpisali ministar gradjevinarstva, saobrcaja i infrastrukture Tomislav Momirovic i direktor kompanije CRBC u Srbiji Dzang Sjaojuen, u prisustvu ambasadorke Kine u Srbiji cen Bo. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović i direktor China Road and brige corporation-a g-dinDžang Sjaojuendanas su svečano potpisali komercionalne ugovore o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji komunalne infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Republici Srbiji

Ovi ugovori između kompanije China Road and brige corporationi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i ifrastrukture, omogućiće stvaranje uslova da veliki broj opština i gradova u Srbiji reše svoje decenijske probleme u vezi  prečišćavanja otpadnih voda i odlaganja i tretmana čvrstog otpada.  Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada predviđen je Programom “Srbija 202-2025“ i svrstava  se trenutno najvredniji projekat koji se realizuje u Republici Srbiji.

,,Ovaj projekat je predviđen programom “Srbija 2020-2025“ i iniciraran je od strane predsednika Vučića i Vlade Republike Srbijesa namerom da Srbija hrabro zakorači u budućnost i da na temeljima fiskalne konsolidacije i uspona Srbije stvori jednu modernu, funkcionalnu državu u kojoj ćemo imatinajmodernije saobraćajnice, najbrže železničke linije, digitalne autoputeve, ali i ekološki bezbedno okruženje u kojem živimo“ rekao je Momirović.

Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u  65 opština i gradova, na ukupno 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na 6 lokacija. Ugovorima  su predviđeni i rokovi izgradnje i oni za svaki pojedinačni projekat iznose 39 meseci za završetak svakog pojedinačnog objekta, računajući i probni rad, a od dana izdavanja prve građevinske dozvole, u bilo kojoj opštini počinje da teče apsolutni rok za završetak izgradnje u svim jedinicama lokalne samouprave i taj rok je 5 godina.Vrednost ovihugovora je 3, 2 milijarde evra.

Primena odobrene tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda  podrazumeva i uključuje i tretman mulja, čime se trajno rešava ovaj problem i time se utiče na zaštitu životne sredine i izgled gradova.

,,Ugovorom je predviđeno obavezno angažovanje srpskih podizvođača od strane naših kineskih parnera, kompanije CRBC, i to u procentu ne manjem od 49% ukupno angažovanih podizvođača“ naglasio  je Momirović.

NJ.E. Ambasadorka NR Kine Čen Bo istakla je da Kina poklanja veliku pažnju zaštiti životne sredine: ,,Kineska preduzeća raspolažu najnaprednijom tehnologijom i opremom za izgradnju postorojenja za prečišćavanje otpadnih voda i deponija, i potpuno su sposobna da izgrade pomenute objekte po evropskih standardima“.

Ugovori su izrađeni po modelu “žutog fidika“ i uključuju projektovanje i izvođenje radova od strane kineskog partnera, a svaka opština i grad koji su obuhvaćeni ovim ugovorima imaće svojstvo investitora za radove na svojoj teritoriji.

Svi predviđeni radovi i izgradnja objekata biće sprovedeni u skladu sa srpskim propisima, ali i evropskim direktivama iz ove oblasti, sa najvišim standardima i  primenom najnovijih  tehnologija.