Predsednica Vlade Ana Brnabić u Centru za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju JP „Putevi Srbije“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović i saradnicima i sa v.d. direktorom JP „Putevi Srbije“ Zoranom Drobnjakom, posetila Centar za prikuljanje i obradu podataka o saobraćaju na autoputevima JP „Putevi Srbije“ koji se nalazi u poslovnoj zgradi na naplatnoj stanici „Beograd“ kod Vrčina.

Premijerka Srbije je izjavila da je uverena da će Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na autoputevima u Srbiji povećati bezbednost učesnika u saobraćaju i doprineti zaštiti životne sredine. Brnabić je tokom obilaska Centra čestitala JP „Putevi Srbije“ na modernizaciji i digitalizaciji praćenja saobraćaja, budući da Centar obrađuje sve podatke sa nadzornih kamera na autoputevima i sa naplatnih stanica i da se iz njega upravlja svom signalizacijom na autoputevima u Srbiji.
Predsednica Vlade Srbije je dodala da će Centar omogućiti i proveru brzine kretanja vozila na autoputevima, dobijanje podataka o registarskim tablicama automobila i njegovoj prosečnoj brzini kretanja na autoputu.
Pored toga, smatra, punjač za električne automobile na naplatnoj stanici „Beograd“ će doprineti smanjenju aero-zagrađenja i pohvalila inicijativu „Puteva Srbije“ da se za 13 odsto smanji putarina za električna ili hibridna vozila sa elektronskom naplatom.
Brnabić je istakla da će se nastaviti razvoj Centra JP „Puteva Srbije“ uz očekivanje da će pred ostalog, to dovesti i do većeg priliva sredstava u budžet Srbije putem naplate kazni za vangabaritni transport, jer, dodala je, veliki broj kamiona prevelike težine i van gabarita uništava puteve u Srbiji.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je ocenila da svaki nov postavljen punjač za električna vozila predstavlja još jedan od načina za smanjenje zagađenja vazduha i podsetila da država Srbija subvencionira nabavku električnih vozila. Vujović je dodala da je za Vladu Srbije i njeno ministarstvo borba protiv aero-zagađenja jedan od prioriteta.

V.d. direktora JP „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak je najavio da će data sistem, koji može da prati svih 65 naplatnih stanica u Srbiji, rad inkasanata i razvoj saobraćaja na autoputevima, uskoro biti inoviran. „Potpisali smo ugovor za nabavku video zida na kome ćemo da pratimo sve naplate stanice koje sada pratimo preko računara. Uvešćemo još neke vrste softvera kako bismo povezali u sistem i finansijski sektor preduzeća, kao i pisarnicu“, pojasnio je.

Drobnjak je dodao da se pored toga „Putevi Srbije“ bave i izgradnjom i rekonstrukcijom puteva, mostova i tunela. „Dosta ulažemo i u bezbednost saobraćaja i životnu sredinu. Tu su punjači za elektro-vozila, trenutno ih imamo osam, i u planu je nabavka još deset u ovoj godini, snage 185 kilovata i koji jedno vozilo mogu da napune za 20 minuta ili manje“, najavio je Drobnjak.