„Er Srbija“ u aprilu počinje sa testiranjem digitalnog kovid pasoša

„Er Srbija“, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje sa testiranjem digitalnog pasoša (IATA Travel Pass), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na kovid 19 ili vakcinacije, najavilo je domaći avio-prevoznik.

„Er Srbija“ će tako biti jedna od prvih avio-kompanija u Evropi koja će postati deo globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garantovanje bezbednog putovanja i oporavka turizma i avio-industrije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima „Er Srbije“ između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju.

„Ponosni smo što ćemo među prvima u svetu testirati digitalni pasoš. Još jednom smo potvrdili našu posvećenost zaštiti bezbednosti, zdravlja i dobrobiti putnika, kao i kreiranju integrisanog i besprekornog korisničkog iskustva“, izjavio je generalni direktor „Er Srbije“ Dankan Nejsmit. Ocenio je da je ovo izvanredna inicijativa, koja će omogućiti putnicima da ispune sve potrebne uslove za ulazak u različite zemlje sveta.

„Dugujemo veliku zahvalnost Institutu Torlak iz Beograda. Oni će biti direktno povezani sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj i bez njihove podrške i saradnje ovaj pilot-projekat ne bi bio moguć“, rekao je Nejsmit.

Direktor „Er Srbije“ je naveo da će „IATA Travel Pass“ omogućiti putnicima da drže podatke u vezi s testovima na kovid 19 i upravljaju njima na svojim mobilnim telefonima, kao i da dele na siguran način svoj verifikovani status avio-kompanijom pre dolaska na aerodrom.

„Digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa koronavirusom, pomažući putnicima da provere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta“, rekao je Nejsmit.

„Er Srbija“ objašnjava da će njeni putnici biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš. Nakon testiranja ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca, a „IATA Travel Pass“ će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje.